A vezeték nélküli hálózatok problémái

Érdekes téma szerintem, amivel mindig felforgatom a szakma apraját-nagyját!

A maradandó problémám az, hogy ha egyszer egy eszköz papírforma szerint n vagy g szabványú wifi-vel rendelkezik, miért nem tudja a  papíron leírt sebességet!

Ma éppen megint találtam egy cikket, ahol erről ír a cikk írója:

Az „ac” szabvány az „n” utóda, kb. 6 éves fejlesztés eredménye. 5 GHz-en működik, így kevesebb vezeték nélküli eszközzel interferálhat, azaz nagyobb sebesség elérése képes, mint elődje 2,4 GHz-en. Ez – elméleti maximumokat tekitnve – azt jelenti, hogy 450 Mb/s helyett akár 1300 Mb/s is összejöhet (kb. 3-szoros gyorsulás). A gyakorlatban azért nem ilyen hatalmas számokat mérhetünk. Míg egy 802.11n-es hálózaton ideális körülmények között max. 30 Mbyte/másodpercnek örülhetünk, addig a 802.11ac hálózatnál 90 Mbyte/s lehet a gyakorlati, valóban mérhető max. átviteli sebesség. Ami viszont ennél talán fontosabb: bár a térerő a 802.11ac routereknél sem lesz számottevően más egy adott távolságban, de a térerő csökkenésével jóval kevésbé csökken a sebesség, mint egy n-es hálózaton. Kb. 20 méter távolságra a routertől, 2 normál falon keresztül az n-es hálózaton 5–10 Mbyte/s-nál többet nem remélhetünk. Eközben ac-s hálózatot használva 50 MB/s körüli marad a sebesség – azaz itt már 5–10-szer jobb eredményt kaphatunk, mint a jelenleg népszerű n-es hálózatok esetében. Ez jó részt az úgynevezett hullámformálásnak (beamforming) köszönhető, amely során max. 6 csatlakoztatott eszköz irányát képes a több antennás router bemérni, és célzottan feléjük sugározni.

Na hát ettől teljesen “kész” vagyok!!! Ezek akkora rész igazságok, hogy ez már tényleg hihetetlen…. Nem beszélve a Mb / MB keveredésről!

A következő termék, amit szeretnék kipróbálni, az a LigoWave APC 5Mi típusú terméke!

https://www.ligowave.com/public/downloads/APC%205Mi%20v2.pdf

APC 5Mi v2

Ha esetleg eltűnne 🙂 Feltöltöttem ide is 🙂

Szólj hozzá!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.