Klubrádió vételi lehetőségei

A KLUBRÁDIÓ VÉTELI LEHETŐSÉGEI

Fejhallgató
Fejhallgató
Fejhallgató
Fejhallgató

FM URH: 92,9 MHz 

http://www.fmdx.hu/transmitters-hng-sashegy.htm

A Klubrádió vételi lehetőségei vidéken, Budapesttől távolabbi helyeken, ahol az FM URH 92,2MHz-es frekvencia rossz minőségben, vagy egyáltalán nem vehető, ott az erkélyre vagy magánházra célszerű CCIR sávos URH antennát felszerelni. Amennyiben külső antenna csatlakozóval ellátott vevőnk van, azt megfelelő koax kábellel csatlakoztathatjuk. Ezzel a megoldással nagyban javítható a vétel minősége!

Házimozi FM URH rádió vevő, FM receiver, vagy FM tuner hátlapi csatlakozó.

FÖLDFELSZÍNI DIGITÁLIS VÉTEL

Nagyon kevesen tudják, hogy évek óta (2009. jan.) vehető a korszerű földfelszíni,  T-DAB+  digitális platformon is Klub rádió műsora!

A digitális sugárzás a Széchényi – hegyről, Száva u.-i és a Háramashatár-hegyi toronyból történik.

http://www.frekvencia.hu/t-dab-hng.htm

A T-DAB+ vételére alkalmas készülékek még nem általánosak, de az egyik nagy hipermarketben 8-10 ezer forintos akciós áron már hozzá lehetett jutni! (Jelenleg általánosan, 25-30000 Ft körüli ártól vásárolhatók) A T-DAB+ sugárzás adott (távolabbi) helyeken biztosabb vételt eredményezhet, mint a 92,9MHz-es analóg FM!

Míg a 92,9MHz-es sugárzó antenna a tengerszint felett kb. 280m-es magasságban van, ezzel szemben a T-DAB+ adóantennája a Széchenyi – hegyen, cca. 560m-en! Jobb vételi eredmény érhető el, ha Budapest irányába nincs nagyobb árnyékoló épület, tereptárgy.

 

Az fenti képek Budapesttől kb. 60 km-es távolságban, Dunaújvárosban egy panelépület 5. emeletén, szabad kilátással északi irányba, az ablakba helyezett, botantennával üzemelő T-DAB+ vevőről készült. Tökéletes hangminőségben és 100%-os jelminőséggel vehető a Klub rádió műsora!

DAB+ LEFEDETTSÉGI TERÜLETE

2009 januártól

KÁBELTV

-Analóg

A legtöbb kábeltelevíziós szolgáltató a hálózatán keresztül rádióműsorokat is továbbít az FM URH sávban

(87,5- 108MHz), így azok megfelelő kábeles csatlakozással jó minőségben vehetők.

-Digitális

A jobb minőség érdekében már számos kábelszolgáltató tér át a kábeles, DVB-C digitális jelszolgáltatásra.

Az analóghoz hasonlóan, ezeken a rendszereken is van lehetőség rádiók vételére.

Az új, „lapos” TV esetében legtöbbször nincs szükség külön Set Top Box (külső vevőegység) használatára, ezen korszerű készülékekbe már be van építve ez a vevő.

Mind két esetben a rádióműsorok listájáról érdeklődjön a helyi kábelszolgáltatónál!

(szerepel-e a listán a Klub rádió?)

 

-Internet

Számítógéppel, laptoppal az internetre kapcsolódva a Klub rádió honlapján online, vagy egyéb (pl. Winamp, Screamer Radio, JetAudio, stb.) programokkal van lehetőség a műsort hallgatni.

-IPTV (Internet Protocol Television)

Az utóbbi évek legkorszerűbb, interaktív TV-és technológiája.

Az Invitel (https://www.invitel.hu/lakossagi/sites/default/files/ugyfelszoli/szolgaltatasi_terulet.pdf) és a

Telekom (http://www.telekom.hu/otthoni/lakossagi/segitunk/szolgaltatasi_teruletek/tv/iptv) IPTV-én többek között  web rádiók is szerepelnek.

Mind két szolgáltató továbbítja ezzel a technológiával a Klubrádiót!

A Set Top Box menüben megkereshető, beállítható és így hallgatható a Klub rádió műsora.

Amennyiben rendelkezünk házimozi erősítővel, vagy egyéb hangerősítővel, akkor nincs szükség a tv készülék üzemeltetésére, azt kikapcsolhatjuk. A Set Top Box hangkimenetéről megfelelő kábellel az erősítőre csatlakozunk és azon keresztül tudjuk hallgatni a rádiót.

 

-Mobil hálózatról

„Okos” telefonnal, mobil internet előfizetéssel az országban a szolgáltató által lefedett területen bárhol van lehetőség a Klubrádió vételére! (Külföldön is van erre lehetőség, de ott más tarifával számol a mobil internet használat!) Ehhez, telefonunkra le kell töltenünk egy applikációt, több ilyen áll rendelkezésre. A Play áruházban androidra, le lehet tölteni a Klub rádió appot. https://play.google.com/store/apps/details?id=me.appsters.klubradio3

Ezzel gyorsan, csak a Klub műsorát, míg a TuneIn Radio alkalmazással több mint 10.000 Internetes rádió stream-et lehet hallgatni.

Autózás közben, akár az országot átszelve, folyamatosan (megszakadások lehetnek, a lefedettség, sávszélesség függvénye) van lehetőség a Klubrádió vételére. Ez természetesen a mobil internet előfizetéstől függ, hogy letöltött adatmennyiség korlátos-e, vagy sem! Amennyiben korlátos, érdemes a 32 kb/s-es stream-et válasszuk!

Ez azért is célszerű, mert pl. a Tmobile a letöltött adatmennyiség elérésekkor nem szakítja meg az internet mobil elérést, csak korlátozza 32kb/s-os max. sebességre! (ez némileg rosszabb hangminőség) Ez azt jelenti, hogy még a maximális letöltési mennyiség letelte után is van lehetőség a Klub rádió online vételére. Természetesen, ha WiFi-el ellátott helyen tartózkodunk, akkor ott érdemes átváltani arra és a 96kb/s-os stream-re, a jobb hangminőség érdekében.

A mobil telefon hangminősége, teljesítménye sem megfelelő egy hosszú autóúton. Ezért célszerű egy kis FM transmittert (kis URH adó) beszerezni, (2-3000.Ft-tól) amit a szivargyújtóba lehet csatlakoztatni.

 

A transmitteren lehetőség szerint válasszunk (88-108 MHz-es sávban) egy olyan frekvenciát ahol nem üzemel rádióadó! Az autórádiót hangoljuk az általunk beállított ferekvenciára, és a mellékelt kis kábellel kössük össze a telefon fülhallgató kimenetével. Ezzel a megoldással az autórádión, kényelmesen, a többi URH adóhoz hasonlóan tudjuk hallgatni a Klub műsorát. A telefon és a rádió hangerőszabályzójával állíthatjuk be a kívánt hangerőt!

A transmittert otthonunkban is célszerűen használhatjuk!

Ezek a kis FM adók kb. 10-15, esetleg 20m-es távolságba képesek „szórni” a bemenetére érkező jeleket.

Ez azokban a háztartásokban is előnyös lehet, ahol nincs okos telefon, de egy kis hordozható URH-ás rádió rendelkezésre áll. Így a Klubrádió hallgatása nincs a számítógéphez, laptophoz – helyhez kötve.

Természetesen a rádióhullámoknak köszönhetően arra is van lehetőség, hogy akár a szomszédban élőknek is lehetőségük legyen hallgatni a Klubrádiót egy URH vevőkészülékkel! (Ez esetben vegyük figyelembe, hogy a tégla, de főként a beton fal nagyban csillapítja a rádió jeleket!)

Transmitter, FM URH adó

Szivargyújtó aljzatos 230/12V-os DC  tápegység

 

Először a számítógépen, laptopon, vagy akár a korábban említett IPTV Set Top Box-on elindítjuk a Klubrádió műsorát, majd a transmittert egy megfelelő (230/12DC) tápegységbe csatlakoztatjuk.

Transmittert a megfelelő kábellel összekötjük a hangforrás kimenettel. A forrás eszköz és a transmitter hangerő beállításával állíthatjuk torzításmentesre a hangerőt.

-INTERNET RÁDIÓ

Egyre jobban terjed, és több gyártótól kerülnek piacra ilyen készülékek. Ezeknek az eszközöknek szükségük van WiFi-s, internetes csatlakozásra. Az interneten levő több mint 10.000 rádióállomás vétele lehetséges úgy, hogy nics szükség se asztali számítógépre, sem laptopra. Könnyen hordozhatók a legkisebbek zsebrádió méretűek.

Asztali változatok is forgalomban vannak, de akkumulátoros verziók már táskarádió nagyságúak is lehetnek.

A szükséges hálózati beállítások után műfaj, ország, jelleg. stb. szerint válogathatunk a műsorok között. A készülék a WiFi router lefedettségi területén belül használható. Egyes hazai internetes áruházakban már 15-20.000Ft-tól beszerezhetők.

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.