Korábbi verziójú firmware telepítése (downgrade)

FIGYELEM! Az alábbi műveletet nem javasoljuk senkinek, akár adatvesztéssel is járhat! Ha mindenképpen végig akarod csinálni, előtte mentsd le a fontos adatokat a NAS-ról!

Hivatalosan a Synology DSM nem frissíthető régebbi verzióra, és nagyon ritkán van észszerű oka annak, hogy érdemes legyen ezt tenni. Ha problémád van egy hivatalos firmware-rel, kérj előbb segítséget a fórumban, nem valószínű, hogy a korábbi DSM visszarakása lenne a jó megoldás! Béta firmware-t pedig ne telepíts a DSM 6-tal kezdődően olyan Synology-ra, amelyet üzemszerűen használnál, és fontos adatok vannak rajta!

A régebbi firmware (tehát a NAS-on éppen futónál korábbi verziószámú) akkor telepthető, ha a NAS azt hiszi, hogy a telepíteni kívántnál régebbi fut éppen rajta. Az aktuális verziót egy rendszerfájlból olvassa ki. Ha ebben a fájlban átírjuk a verziószámot, ez elegendő ahhoz, hogy azt gondolja, az a régebbi DSM van telepítve, így az annál újabbakat már engedi installálni.

 1. Vezérlőpult/Terminál és SNMP beállításainál engedélyezd a Telnet vagy az SSH szolgáltatást!
 2. Windows alatt pl. az ingyenes PuTTY SSH és Telnet klienssel, Mac OS X-en pedig a Terminal alkalmazással jelentkezz be a NAS-ra root felhasználónévvel és az admin jelszavával (pl. az ssh root@nas_ip_cime paranccsal, majd a jelszó kérdésre az admin jelszavát vakon begépelve és ENTER-t nyomva)!
 3. Tegyük fel, hogy a DSM 6 bétát telepítetted, és szeretnéd visszarakni a jelen írás pillanatában legfrissebb hivatalos DSM 5.2-t, ami 5.2-5644 jelzéssel 2015. november 13-án jelent meg (illetve utána még egy Update 1 is kijött, de az csak online telepíthető). A Terminal/PuTTY ablakban a vi szövegszerkesztővel a /etc.defaults/VERSION és esetleg a /etc/VERSION fájlokat kell szerkesztened. Utóbbi csak azért esetleges, mert vélhetően abban egy korábbi firmware verziója van meg, tehát az már nem gond. A vi VERSIONparanccsal szerkeszthető a fájl, ha odanavigáltunk a megfelelő mappába (mappát váltani a cd paranccsal lehet, egy szintet visszalépni a cd .. utasítással tudunk, az ls kilistázza az adott mappa tartalmát, amiben állunk)
 4. Ezeket a sorokat kell módosítani az éppen futónál régebbi verzióra, jelen esetben tehát pl. egy 5.2-5620-hoz (amire telepíthető lesz majd az 5.2-5644) így kell kinézniük:
  majorversion=”5″
  minorversion=”2″
  buildphase=”release”
  buildnumber=”5620″
  smallfixnumber=”0″
  builddate=”2015/09/20″
  vi szövegszerkesztő parancsairól pl. ITT olvashatsz. De alapvetően csak a kilépés mentéssel kell majd, ami :wq
 5. Ha elmentetted a VERSION fájlt vagy fájlokat a módosításokkal, akkor ANÉLKÜL, hogy a NAS-t újraindítanád, lépj be a DMS felületére a webböngésződben!
 6. A DSM felületén a Vezérlőpult/Frissítés és visszaállítás pontban válaszd a DSM kézi frissítése lehetőséget (itt már láthatod, hogy a NAS azt hiszi, korábbi van rajta, nem a 6.0)! ITTmegtalálható minden eddigi DSM-verzió, tölts le egy újabbat, mint aminek a verzióját fentebb beállítottad, tehát pl. az 5644-est.
 7. Telepítsd a Synology oldaláról letöltött firmware-fájlt, majd reboot.
 8. Esetleg érdemes újratelepíteni ezek után a rendszert, EZEN cikk 3. pontja segítségével.

A fentieket mindenki csak saját felelősségére hajtsa végre, mi nem javasoljuk a downgrade-et!

2 hozzászólás

 1. Üdv,
  Sajnos 7.1.1 verziót telepítettem egy ds115j-re :(.
  Vissza szeretnék térni 6.2.4-re mivel az legalább stabilan működött.

  Nagy nehezen eljutottam Telneten a VERSION állományig, de azt írja, hogy
  – E45: ‘readonly’ option is set (add ! to override): „VERSION”
  ha pedig használom a ! jelet akkor a következő üzenetet kapom:
  – E212: Can’t open file for writing.
  Rendszergazdai felhasználóval és jelszóval vagyok az eszközön.

  Mi lehet a probléma vagy hogyan tudom felülíratni a „VERSION” filet?

  Segítségét és/vagy tanácsát előre is köszönöm.

  Tisztelettel:
  Vámos Attila

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.