phpBB3 telepítése

Kérjük, olvassa el teljesen ezt a dokumentumot, mielőtt folytatná a telepítést, frissítést vagy konvertálást.

Ez a dokumentum végigvezeti a fórumszoftver telepítésének, frissítésének és konvertálásának alapjain.

A phpBB futtatásának alapvető áttekintése a mellékelt README fájlban található. Kérjük, ezen kívül olvassa el ezt a dokumentumot is! A phpBB használatával, telepítésével, frissítésével és konvertálásával kapcsolatos részletesebb információkért olvassa el az online elérhető dokumentációt .

Telepítés

 1. Gyors telepítés
 2. Követelmények
 3. Új telepítés
 4. Frissítés a phpBB 3.3.x stabil kiadásaiból
  1. Teljes csomag
  2. Megváltozott fájlok
  3. Patch fájl
  4. Speciális frissítési csomag
  5. Minden csomagtípus
 5. Frissítés phpBB 3.0.x/3.1.x verzióról phpBB 3.2.x vagy phpBB 3.3.x verzióra
 6. Konvertálás phpBB 2.0.x-ről phpBB 3.3.x-re
  1. Követelmények az átalakítás előtt
  2. Konvertálás
  3. Az átalakítás utáni teendők
  4. Gyakori konverziós problémák
 7. Fontos (biztonsággal kapcsolatos) telepítés utáni feladatok minden telepítési módhoz
  1. Feltölthető avatarok
  2. Webszerver konfiguráció
 8. Levélszemét-ellenes intézkedések
 9. Szerzői jog és felelősség kizárása

1. Gyors telepítés

Ha rendelkezik alapvető ismeretekkel az FTP használatáról, és biztos benne, hogy tárhelyszolgáltatása vagy kiszolgálója futni fogja a phpBB-t, ezeket a lépéseket követve gyorsan elkezdheti. A részletesebb magyarázatért hagyja ki ezt, és lépjen az alábbi 2. szakaszra .

 1. Tömörítse ki a phpBB archívumot a rendszer helyi könyvtárába.
 2. Töltse fel az ebben az archívumban található összes fájlt (megőrizve a könyvtárstruktúrát) a szerver vagy a tárhelyfiók webes elérhető könyvtárába.
 3. Módosítsa a config.php engedélyeit, hogy mindenki írhassa őket (666 vagy -rw-rw-rw- az FTP-kliensen belül)
 4. Módosítsa a következő könyvtárak engedélyeit, hogy mindenki írhassa őket (777 vagy -rwxrwxrwx az FTP-kliensen belül):
  store/cache/files/és images/avatars/upload/.
 5. Irányítsa a webböngészőjét arra a helyre, ahová a phpBB fájlokat feltöltötte a install/app.phpvagy egyszerűen install/, pl . http://www.example.com/phpBB3/install/app.php, hozzáadásával http://www.example.com/forum/install/.
 6. Kattintson a TELEPÍTÉS fülre, kövesse a lépéseket, és töltse ki az összes kért információt.
 7. Módosítsa a config.php engedélyeit úgy, hogy csak Ön írhassa őket (644 vagy -rw-r–r– az FTP-kliensen belül)
 8. A phpBB most már elérhető lesz, GYŐZŐDJÖN MEG GYŐZŐDJÖN MEG , HOGY olvassa el legalább az alábbi 6. szakaszt a fontos, biztonsággal kapcsolatos telepítés utáni utasításokért, és vegye figyelembe a levélszemét elleni intézkedésekről szóló 7. szakaszt is.

Ha problémákat tapasztalt, vagy nem tudja, hogyan járjon el a fenti lépések bármelyikével, kérjük, olvassa el a dokumentum többi részét.

Vissza a tetejére


2. Követelmények

A phpBB 3.3.x-nek van néhány követelménye, amelyeket teljesítenie kell, mielőtt telepíteni és használni tudja.

 • Webszerver vagy webtárhely fiók, amely bármely jelentős operációs rendszeren fut, PHP támogatással
 • Egy SQL adatbázisrendszer, az egyik :
  • MySQL 4.1.3 vagy újabb (MySQLi szükséges)
  • MariaDB 5.1 vagy újabb
  • PostgreSQL 8.3+
  • SQLite 3.6.15+
  • MS SQL Server 2000 vagy újabb (ODBC-n vagy a natív adapteren keresztül)
  • Jóslat
 • PHP 7.1.3+ PHP 8.1 – ig bezárólag, a használni kívánt adatbázis támogatásával.
 • A következő PHP modulok szükségesek:
  • json
  • mbstring
  • XML támogatás
 • A getimagesize() függvényt engedélyezni kell.
 • A következő modulok jelenléte a PHP-n belül további funkciókhoz biztosít hozzáférést, de ezek nem szükségesek:
  • zlib Tömörítés támogatás
  • Távoli FTP támogatás
  • GD támogatás

Ha szervere vagy tárhelyfiókja nem felel meg a fenti követelményeknek, akkor nem tudja telepíteni a phpBB 3.3.x-et.

Vissza a tetejére


3. Új telepítés

A phpBB telepítése a szervertől és az adatbázistól függően változhat. Ha shell hozzáféréssel rendelkezik a fiókjához (például telneten vagy ssh-n keresztül), érdemes lehet a teljes phpBB archívumot feltölteni (bináris módban!) a gazdagép egy könyvtárába, és ott törölni az archiválást.

Ha nem rendelkezik shell hozzáféréssel, vagy nem kívánja használni, akkor a phpBB archívumot ki kell tömörítenie a rendszer helyi könyvtárába a kedvenc tömörítőprogramja segítségével, pl. winzip, rar, zip stb. Innen FTP-t kell használnia. ÖSSZES fájlt tartalmaz (ügyelve arra, hogy megőrizze a könyvtárszerkezetet és a fájlneveket) a gazdagéphez. Kérjük, ügyeljen a fájlnevek kis- és nagybetűinek megőrzésére, NE kényszerítse a fájlneveket kis- vagy nagybetűkre, mert ez később hibákat okoz.

Minden .php, .sql, .cfg, .css, .js, .html, .htaccess és .txt fájlt ASCII módban, míg minden grafikát BINÁRIS módban kell feltölteni . Ha nem ismeri ennek a jelentését, kérjük, olvassa el az FTP-kliens dokumentációját. A legtöbb esetben mindezt átlátható módon az ftp kliens kezeli, de ha később problémákba ütközik, győződjön meg arról, hogy a fájlok az itt leírtak szerint megfelelően lettek feltöltve.

A phpBB szabvány nyelve a brit angol. Különböző nyelvekhez azonban számos külön csomag elérhető. Ha Ön nem angol anyanyelvű, akkor érdemes lehet egy vagy több ilyen csomagot telepíteni a folytatás előtt. Az alábbi telepítési folyamat lehetővé teszi, hogy válasszon egy alapértelmezett nyelvet a rendelkezésre álló nyelvek közül (ezt természetesen később módosíthatja). A nyelvi csomagokkal, azok beszerzési helyével és telepítésével kapcsolatos további részletekért lásd: README .

Miután az összes fájlt feltöltötte a webhelyére, a böngészővel erre a helyre kell irányítania a következőt: /install/. Például, ha a domain neve www.example.comés a phpBB fájlokat a webgyökér könyvtárában helyezte el /phpBB3, akkor be kell írnia http://www.example.com/phpBB3/install/vagy (alternatíva) http://www.example.com/phpBB3/install/app.phpa böngészőbe. Ha ezt megtette, meg kell jelennie a phpBB Bevezető képernyőjének.

Bevezetés:

A kezdőképernyő röviden bemutatja a phpBB-t. Lehetővé teszi a phpBB (General Public License v2) licencének elolvasását, és tájékoztatást nyújt arról, hogyan kaphat támogatást. A telepítés elindításához használja a TELEPÍTÉS fület.

Követelmények

A telepítés megkezdése után az első oldal a Követelmények listája. A phpBB automatikusan ellenőrzi, hogy minden, amire szüksége van, telepítve van-e a szerverére. A telepítés folytatásához legalább a PHP minimális verziójának telepítve kell lennie, és legalább egy adatbázisnak rendelkezésre kell állnia. Az is fontos, hogy az összes megjelenített mappa elérhető legyen, és rendelkezzen a megfelelő jogosultságokkal. Kérjük, tekintse meg az egyes szakaszok leírását, hogy megtudja, opcionálisak vagy kötelezőek-e a phpBB futtatásához. Ha minden rendben van, a Telepítés indítása gombbal folytathatja a telepítést .

Adatbázis beállítások

Most el kell döntenie, hogy melyik adatbázist használja. A támogatott adatbázisokról a Követelmények szakaszban olvashat. Ha nem ismeri az adatbázis beállításait, kérjük, forduljon a szolgáltatóhoz, és kérdezze meg őket. Nélkülük nem fogja tudni folytatni. Szükséged van:

 • Az adatbázis típusa – a használni kívánt adatbázis.
 • Az adatbázis-kiszolgáló gazdagépneve vagy DSN – az adatbázis-kiszolgáló címe.
 • Az adatbázis-kiszolgáló portja – az adatbázis-kiszolgáló portja (legtöbbször erre nincs szükség).
 • Az adatbázis neve – a szerveren lévő adatbázis neve.
 • Az adatbázis felhasználónév és az adatbázis jelszó – az adatbázis eléréséhez szükséges bejelentkezési adatok.

Megjegyzés: ha SQLite használatával telepít, akkor a DSN mezőben adja meg az adatbázisfájl teljes elérési útját, és hagyja üresen a felhasználónév és jelszó mezőket. Biztonsági okokból ügyeljen arra, hogy az adatbázisfájl ne legyen olyan helyen tárolva, amely elérhető az internetről.

Nem kell módosítania a táblák előtagját az adatbázis-beállításokban, hacsak nem tervezi több phpBB telepítést egy adatbázison. Ebben az esetben minden telepítéshez más előtagot használhat, hogy működjön.

Miután megadta adatait, a Továbblépés a következő lépéshez gombbal folytathatja . A phpBB most ellenőrzi, hogy a megadott adatok sikeres adatbázis-kapcsolathoz vezetnek-e, és hogy léteznek-e már azonos előtagú táblák.

Nem sikerült csatlakozni az adatbázishoz hiba azt jelenti, hogy nem helyesen adta meg az adatbázis adatait, és a phpBB nem tud csatlakozni. Győződjön meg róla, hogy minden rendben van, és próbálja újra. Ismételten, ha nem biztos az adatbázis beállításaiban, forduljon a szolgáltatóhoz.

Ha korábban telepítette a phpBB egy másik verzióját ugyanabba az adatbázisba ugyanazzal az előtaggal, a phpBB értesíti Önt, és csak egy másik adatbázis-előtagot kell megadnia.

Ha a Sikeres csatlakozás üzenetet látja, folytathatja a következő lépéssel.

Rendszergazda adatai

Most létre kell hoznia az adminisztrációs felhasználót. Ez a felhasználó teljes adminisztrációs hozzáféréssel rendelkezik, és ő lesz az első felhasználó a fórumon. Ezen az oldalon minden mező kitöltése kötelező. Ezen az oldalon beállíthatja a fórum alapértelmezett nyelvét is. A vanília phpBB telepítésben csak a brit angol nyelvet használjuk. További nyelveket is letölthet a www.phpbb.com webhelyről , és hozzáadhatja azokat telepítés előtt vagy később.

Konfigurációs fájl

Ebben a lépésben a phpBB megpróbálja automatikusan megírni a konfigurációs fájlt. A fórum működéséhez szüksége van a konfigurációs fájlra. Ez tartalmazza az összes adatbázis beállítást, így enélkül a phpBB nem tud hozzáférni az adatbázishoz.

Általában a konfigurációs fájl írása automatikusan jól működik. Ha a fájlengedélyek nincsenek megfelelően beállítva, ez a folyamat meghiúsulhat. Ebben az esetben manuálisan kell feltöltenie a fájlt. A phpBB megkéri, hogy töltse le a config.phpfájlt, és megmondja, mit kell tennie vele. Kérjük, figyelmesen olvassa el az utasításokat. A fájl feltöltése után a Kész gombbal lépjen az utolsó lépésre. Ha a Kész ugyanarra az oldalra tér vissza, mint korábban, és nem küld vissza sikeres üzenetet, akkor nem megfelelően töltötte fel a fájlt.

További beállítások

A Speciális beállítások lehetővé teszik az alaplap konfigurációjának további paramétereinek beállítását. Nem kötelezőek, és később bármikor módosíthatja őket. Tehát még ha nem is biztos abban, hogy ezek a beállítások mit jelentenek, akkor is folytathatja az utolsó lépést, és befejezheti a telepítést.

Ha a telepítés sikeres volt, a Bejelentkezés gombbal felkeresheti az Adminisztrációs vezérlőpultot. Gratulálunk, sikeresen telepítette a phpBB-t. De még hátra van a munka!

Ha az útmutató elolvasása után sem tudja telepíteni a phpBB-t, kérjük, tekintse meg a telepítő bevezető oldalának támogatási részét, hogy megtudja, hol kérhet további segítséget.

Ezen a ponton, ha phpBB 2.0.x-ről konvertál, olvassa el az átalakítási lépéseket további információkért. Ha nem, akkor távolítsa el a telepítési könyvtárat a kiszolgálóról, mivel csak akkor érheti el az Adminisztrációs vezérlőpultot, amíg az jelen van.

Vissza a tetejére


4. Frissítés a phpBB 3.3.x stabil kiadásairól

Ha jelenleg a phpBB stabil kiadását használja, a frissítés erre a verzióra egyszerű. Letöltötte volna a négy csomag egyikét, és a választása határozza meg, hogy mit kell tennie. Megjegyzés : Frissítés előtt erősen javasoljuk, hogy készítsen teljes biztonsági másolatot az adatbázisáról és a meglévő phpBB fájlokról ! Ha nem biztos benne, hogyan érheti el ezt, kérjen tanácsot tárhelyszolgáltatójától.

Kérjük, győződjön meg róla, hogy a phpBB forrásfájljait is frissíti, még akkor is, ha csak az adatbázis-frissítőt futtatja. Ha shell hozzáféréssel rendelkezik a kiszolgálóhoz, érdemes lehet frissíteni a parancssori felületen keresztül. A tábla gyökérkönyvtárából hajtsa végre a következő parancsot: php bin/phpbbcli.php --safe-mode db:migrate.

4.i. Teljes csomag

A teljes csomaggal történő frissítés a javasolt frissítési módszer olyan kártyákhoz, amelyek nem módosítják az alapvető phpBB fájlokat.

Először készítsen másolatot a meglévő config.phpfájlról; tartsa biztonságos helyen! Ezután törölje az összes létező phpBB fájlt, hagyja a helyén a files/images/és a ext/könyvtárait, különben elveszíti a mellékleteket, a feltöltött képeket, és hibákat kap a hiányzó kiterjesztésű fájlok miatt. Alternatív stílusokat is hagyhat a helyén. Ezzel feltöltheti az új phpBB fájlokat (szükség esetén lásd az Új telepítés részt). Ha elkészült, másolja vissza a mentett fájlt config.php, és cserélje ki az újat. Egy másik módszer az, hogy a meglévő fájlokat lecseréli a teljes csomag fájljaira – de ügyeljen arra, hogy ne írja felül a config.php fájlt.

Most el kell jutnia, /install/app.php/updateamelyhez egy figyelmeztetés jelenik meg: Nem található érvényes frissítési könyvtár, kérjük, ellenőrizze, hogy feltöltötte-e a megfelelő fájlokat . A figyelmeztetés alatt megjelenik a Csak az adatbázis frissítése választógomb , csak kattintson a Küldés gombra . Az előző verziótól függően ez számos adatbázis-módosítást fog végrehajtani. Előfordulhat, hogy az eljárás során HIBA SZABADSÁGOKAT kaphat. Nem adnak okot aggodalomra, hacsak nem lát egy tényleges HIBA üzenetet , amely esetben a szkript leáll (ebben az esetben kérjen segítséget fórumainkon vagy hibakövetőn keresztül). Ha shell hozzáféréssel rendelkezik a kiszolgálóhoz, érdemes lehet frissíteni a parancssori felületen keresztül. A tábla gyökérkönyvtárából hajtsa végre a következő parancsot: php bin/phpbbcli.php --safe-mode db:migrate.

Miután /install/app.php/updatebefejeződött, megjelenik a sikeres üzenet: Az adatbázis frissítése sikeres volt . Továbbléphet az Adminisztrációs Vezérlőpultra, majd az utasításoknak megfelelően eltávolíthatja a telepítési könyvtárat.

4.ii. Megváltozott fájlok

Ez a csomag azoknak szól, akik csak azokat a fájlokat szeretnék lecserélni, amelyek egy korábbi és a legújabb verzió között megváltoztak.

Ez a csomag számos archívumot tartalmaz, mindegyik az adott kiadásról a legújabb verzióra módosított fájlokat tartalmazza. Válassza ki a megfelelő archívumot az aktuális verzióhoz, pl. ha jelenleg 3.3.0 -val rendelkezik , válassza ki a megfelelő phpBB-3.3.1-files.zip/tar.bz2fájlt.

A könyvtárstruktúra megmaradt, így Ön (ha akarja) egyszerűen feltöltheti az archívum tömörítetlen tartalmát a szerver megfelelő helyére, azaz egyszerűen felülírhatja a meglévő fájlokat az új verziókkal. Ne felejtse el, hogy ha bármilyen módosítást (MOD-t) telepített, akkor ezek a fájlok felülírják az eredetiket, és közben esetleg megsemmisítik azokat. Feltöltés előtt minden érintett fájlhoz újra hozzá kell adnia a MOD-okat.

Ami a többi frissítési eljárást illeti, lépjen a címre /install/app.php/update, válassza a „Csak adatbázis frissítése” lehetőséget, és a fájlok frissítésének befejezése után küldje el az oldalt. Ez frissíti az adatbázissémát, és növeli a verziószámot. Ha shell hozzáféréssel rendelkezik a kiszolgálóhoz, érdemes lehet frissíteni a parancssori felületen keresztül. A tábla gyökérkönyvtárából hajtsa végre a következő parancsot: php bin/phpbbcli.php --safe-mode db:migrate.

4.iii. Patch fájl

A javítófájlcsomag azok számára készült, akik a javítási alkalmazáson keresztül szeretnének frissíteni, és csak azok használhatják, akik kényelmesek.

A javítófájl az egyik megoldás azoknak, akik megváltoztatták a phpBB alapvető fájljait, és nem akarják újra hozzáadni őket az összes módosított fájlhoz. Ennek használatához parancssori hozzáférésre van szüksége egy szabványos UNIX típusú javítóalkalmazáshoz . Ha nincs hozzáférése egy ilyen alkalmazáshoz, de továbbra is ezt a frissítési megközelítést szeretné használni, akkor erősen javasoljuk a fent ismertetett teljes csomag frissítését . Ez az ajánlott frissítési módszer is.

Számos javítófájl található, amelyek lehetővé teszik a korábbi stabil kiadások frissítését. Válassza ki a megfelelő javítást, pl. ha a jelenlegi verziója 3.3.0 , szüksége van a phpBB-3.3.1-patch.zip/tar.bz2fájlra. Helyezze el a megfelelő javítást a phpBB alapfájljait tartalmazó szülőkönyvtárba (pl. index.php, viewforum.php stb.). Ha ez megtörtént, futtassa a következő parancsot: patch -cl -d [PHPBB DIRECTORY] -p1 < [PATCH NAME](ahol a PHPBB KÖNYVTÁR az a könyvtárnév, amelyben a phpBB telepítés található, például phpBB, és ahol a PATCH NAME a kiválasztott javítófájl megfelelő fájlneve). Ennek gyorsan be kell fejeződnie, remélhetőleg minden HUNK FAILED megjegyzés nélkül.

Ha meghibásodásokat tapasztal, érdemes a Changed Files csomag használatával cserélni azokat a fájlokat, amelyeket nem sikerült javítani. Kérjük, vegye figyelembe, hogy manuálisan kell újból hozzáadnia minden MOD-t ezekhez a fájlokhoz. Alternatív megoldásként, ha tudja, hogyan, megvizsgálhatja a .rej fájlokat, hogy megállapítsa, mi hol hibásodott meg, és manuálisan módosíthatja a megfelelő forrást.

Természetesen használat után törölnie kell a javítófájlt (vagy fájlokat). Ami a többi frissítési eljárást illeti, keresse meg a /install/app.php/updatecímet, válassza a „Csak adatbázis frissítése” lehetőséget, és a fájlok frissítése után küldje el az oldalt. Ez frissíti az adatbázis sémáját és adatait (ha szükséges), és növeli a verziószámot. Ha shell hozzáféréssel rendelkezik a kiszolgálóhoz, érdemes lehet frissíteni a parancssori felületen keresztül. A tábla gyökérkönyvtárából hajtsa végre a következő parancsot: php bin/phpbbcli.php --safe-mode db:migrate.

4.iv. Speciális frissítési csomag (szakértő felhasználók)

Ezt a frissítési módszert csak az alapvető phpBB-fájlok módosításával rendelkező telepítéseknél szabad használni. Ha egyszerűen bővítményeket vagy egyéni stílusokat használ, és nem módosította az alapvető fájlokat, használja a teljes csomag frissítését.

Ez a csomag észleli a megváltozott fájlokat, és szükség esetén egyesíti a módosításokat. Mivel az ilyen típusú frissítések problémákat okozhatnak a frissítés során, csak szakértő felhasználók használhatják.

A speciális frissítési csomag egy adott verzióról a legújabb verzióra frissíti az alaplapot. Számos speciális frissítési fájl érhető el, és válassza ki azt, amelyik megfelel a jelenleg futó tábla verziójának. Például, ha az Ön jelenlegi verziója 3.3.0 , szüksége van a phpBB-3.3.0_to_3.3.1.zip/tar.bz2fájlra.

A frissítés végrehajtásához kövesse az Adminisztráció Vezérlőpult->Rendszer lapján található utasításokat – ez azt jelzi, hogy elavult verziót futtat, és végigvezeti Önt a frissítésen – vagy kövesse az alábbi utasításokat.

 • Lépjen a letöltési oldalra , és töltse le az ott felsorolt, aktuális verziójának megfelelő frissítési csomagot.
 • Töltsd fel a tömörítetlen archívum tartalmát a phpBB telepítésébe – csak a install/és vendor/mappákra van szükség. Töltse fel ezeket a mappákat teljes egészében, megtartva a fájlszerkezetet.
 • A telepítési mappa jelenléte után a phpBB automatikusan offline állapotba kerül.
 • Irányítsa a böngészőjét például a telepítési könyvtárrahttp://www.example.com/phpBB3/install/
 • Válassza a „Frissítés” lapot, és kövesse az utasításokat

4.v. Minden csomagtípus

Ha nem angol nyelvű csomagokat telepített, érdemes megnézni, hogy elérhető-e új verzió. Lehetséges, hogy számos hiányzó karakterlánc került hozzáadásra, amelyek bár nem elengedhetetlenek, de hasznosak lehetnek a felhasználók számára. Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelenleg nem minden nyelvi csomag frissült, ezért fel kell készülnie a frissítések rendszeres ellenőrzésére.

Ezek a frissítési módszerek csak a szabványos stílust frissítik prosilver, a kártyára telepített többi stílust általában szintén frissíteni kell.

Vissza a tetejére


5. Frissítés phpBB 3.0.x/3.1x verzióról phpBB 3.2.x vagy phpBB 3.3.x verzióra

A phpBB 3.0.x vagy 3.1.x verzióról 3.2.x vagy 3.3.x verzióra történő frissítés ugyanaz, mint a phpBB 3.3.x stabil kiadásairól történő frissítés

Kezdheti azonban egy új phpBB 3.3.x fájlkészlettel is.

 1. Törölje az összes fájlt , KIVÉVE a következőket:
  • config.phpfájl
  • images/címtár
  • files/címtár
  • store/címtár
  • (A ext/címtár
 2. Töltse fel a 3.3.x teljes csomag tartalmát ( kivéve a config.php-t) a fórum könyvtárába. Győződjön meg arról, hogy a gyökérszintű .htaccess fájl szerepel a feltöltésben.
 3. Tallózás ide/install/app.php/update
 4. Olvassa el a Csak az adatbázis frissítése című közleményt, és nyomja meg a Küldés gombot
 5. Törölje a install/könyvtárat

Vissza a tetejére


6. Konvertálás phpBB 2.0.x-ről phpBB 3.3.x-re

Ez a bekezdés a meglévő phpBB2 telepítés phpBB 3.x-re való átalakításához szükséges lépéseket ismerteti.

5.i. Követelmények az átalakítás előtt

A konvertálás előtt erősen javasoljuk, hogy készítsen teljes biztonsági másolatot adatbázisáról és fájljairól ! Ha nem biztos benne, hogyan érheti el ezt, kérjen tanácsot tárhelyszolgáltatójától. Alapvetően követnie kell az Új telepítéseknél megadott utasításokat . Kérjük , ne írjon felül semmilyen régi fájlt – telepítse a phpBB 3.x-et egy másik helyre.

Miután mindenről biztonsági másolatot készített, és van egy vadonatúj phpBB 3.x telepítése is, megkezdheti az átalakítást.

Vegye figyelembe, hogy az átalakításhoz a phpBB 3.x adatbázis felhasználói fiókhoz szükséges jogosultságok CREATEés jogosultságok.DROP

5.ii. Konvertálás

Az átalakítás megkezdéséhez keresse install/fel a phpBB 3.x telepítésének mappáját (ugyanúgy, mint a telepítésnél). Most egy új Konvertálás lap jelenik meg . Kattintson erre a lapra.

A telepítéshez hasonlóan az átalakítás automatikus. A korábbi 2.0.x adatbázistáblák nem módosulnak, és az eredeti 2.0.x fájlok változatlanok maradnak. Az átalakítás valójában csak a phpBB 3.x adatbázis tábláinak kitöltését jelenti, és a további adatok átmásolását a phpBB 3.x telepítésébe. Ennek az az előnye, hogy ha valami elromlik, akkor vagy újra lefuthatja az átalakítást, vagy folytathatja az átalakítást, miközben a régi tábla továbbra is elérhető. Tényleg azt javasoljuk, hogy átalakítás közben kapcsolja ki a régi telepítést, különben az átalakítás után következetlen adatok jelenhetnek meg.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ez az átalakítási folyamat meglehetősen sokáig tarthat, és a tárhelyszolgáltatótól függően előfordulhat, hogy meghiúsul (a webszerver erőforrás-korlátai vagy más időtúllépési problémák miatt). Ha ez a helyzet, kérdezze meg szolgáltatóját, hogy hajlandó-e megengedni, hogy a konvertáló szkript átmenetileg túllépje a határait (legyen kedves, és valószínűleg nagyon hasznosak lesznek). Ha a gazdagép nem hajlandó megnövelni a konverter futtatásának korlátait, kérjük, olvassa el ezt a cikket az átalakítás helyi gépen történő végrehajtásáról: Tudásbázis – Offline konverziók

Miután elkészült, a táblának azonnal elérhetőnek kell lennie. Ha hibákat tapasztal, jelentse a problémákat hibakövetőnknek, vagy kérjen segítséget fórumunkon keresztül (a részletekért lásd az OLVASÁST ).

5.iii. Az átalakítás utáni teendők

A sikeres átalakítás után előfordulhat, hogy néhány dolgot meg kell tennie – azon kívül, hogy ellenőrizze, hogy a telepítés elérhető-e, és minden helyesen jelenik-e meg.

Az első dolog, amit érdemes megtenni, az az adminisztrációs vezérlőpult megnyitása, és minden konfigurációs elem ellenőrzése az Általános lapon. Ezt követően érdemes lehet módosítani a fórum leírását/nevét, ha HTML kódot írt be. Előfordulhat, hogy a többi adminisztrációs részhez is hozzá szeretne férni, például az engedélyek módosításához, a hangulatjelek, ikonok, rangok stb.

Az átalakítás során a keresési index nem jön létre és nem kerül átvitelre. Ez azt jelenti, hogy az átalakítás után nem talál egyezést, ha keresni szeretne valamit. Javasoljuk, hogy az Adminisztrációs Vezérlőpult -> Karbantartás -> Adatbázis -> Keresési index alatt építse újra a keresési indexet .

Az ACP beállításainak ellenőrzése után törölheti a telepítési könyvtárat az alaplap engedélyezéséhez. A tábla letiltva marad, amíg ezt meg nem teszi.

Ha elégedett az új telepítéssel, érdemes lehet megadni a régi telepítés nevét, megváltoztatva a könyvtár nevét. A phpBB3 segítségével ez minden probléma nélkül lehetséges, de érdemes lehet ellenőrizni a cookie-beállításokat az adminisztrációs panelen; arra az esetre, ha a cookie elérési útját módosítani kell az átnevezés előtt.

5.iv. Gyakori konverziós problémák

Törött, nem latin karakterek A konvertáló szkript feltételezi, hogy a forrás phpBB2 adatbázis kódolása megegyezik a forrástelepítés lang_main.phpalapértelmezett nyelvi csomagjának fájljában meghatározott kódolással. Szerkessze a fájlt, hogy megfeleljen az adatbázis kódolásának, és indítsa újra a konvertálási eljárást.

http 500 / fehér oldalak Az átalakítás nehézkes eljárás. Az egyes szervertárhely-szolgáltatók által bevezetett korlátozások problémákat okozhatnak. A leggyakoribb okok a következők: túl alacsonyak a PHP beállításokhoz memory_limités a max_execution_time. A megengedett CPU-idő korlátai szintén gyakori okai az ilyen hibáknak, csakúgy, mint a megengedett adatbázislekérdezések számának korlátozása. Ha nem tudja módosítani ezeket a beállításokat, lépjen kapcsolatba tárhelyszolgáltatójával, vagy futtassa az átalakítási eljárást egy másik számítógépen. A phpBB.com fórumok is kiváló helyszínek támogatás kérésére.

Jelszókonverzió A phpBB 3.x-ben a jelszavak utf-8 alapú kezelése miatt nem mindig lehetséges az összes jelszó átvitele. A „fordításban elveszett” jelszavak esetén a legegyszerűbb megoldás az Elfelejtettem a jelszavamat link használata a bejelentkezési oldalon.

A korábbi kártya elérési útja A konverter a régi kártya fájljainak relatív elérési útját várja. Így például, ha a régi tábla a címen http://www.yourdomain.com/forum, a phpBB 3.x telepítése pedig a címen található http://www.yourdomain.com/phpBB3, akkor a helyes érték a ../forum. Vegye figyelembe, hogy a webszerver felhasználójának hozzá kell férnie a forrástelepítés fájljaihoz.

Hiányzó képek Ha az alapértelmezett táblanyelv nyelvi csomagja nem tartalmazza az összes képet, akkor előfordulhat, hogy néhány kép hiányzik a telepítésből. Alapértelmezett nyelvként mindig teljes nyelvi csomagot használjon.

Smilies Az átalakítás során figyelmeztetések jelenhetnek meg azokról a képfájlokról, amelyeknél a másolás nem sikerült. Ez akkor fordulhat elő, ha a régi tábla szmájlikjai ugyanazokkal a fájlnevekkel rendelkeznek, mint az új táblán. Másolja át ezeket a fájlokat manuálisan az átalakítás után, ha továbbra is használni szeretné a régi hangulatjeleket.

Vissza a tetejére


7. Fontos (biztonsággal kapcsolatos) telepítés utáni feladatok minden telepítési módhoz

A phpBB sikeres telepítése után KÖTELEZŐ eltávolítani a teljes install/könyvtárat. A telepítési könyvtár helyben hagyása nagyon komoly potenciális biztonsági probléma , amely fájlok törléséhez vagy módosításához stb. vezethet. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amíg ezt a könyvtárat el nem távolítják, a phpBB nem fog működni, és figyelmeztető üzenet jelenik meg. Ezen az alapvető törlésen túl , ha kívánja, a docs/ könyvtárat is törölheti.

Ha ezeket a könyvtárakat törölte, lépjen tovább az adminisztrációs panelre. A telepítés befejezésének módjától függően előfordulhat, hogy automatikusan oda lett irányítva. Ha nem, jelentkezzen be a telepítés/konverzió során megadott rendszergazdaként, és kattintson az Adminisztrációs vezérlőpult hivatkozásra bármelyik oldal alján. Győződjön meg arról, hogy az Általános fülön megadott adatok helyesek!

6.i. Feltölthető avatarok

A phpBB számos módszert támogat, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy kiválasszák saját avatarjukat (az avatar egy kis kép, amely általában egyedi a felhasználó számára, és közvetlenül a felhasználónév alatt jelenik meg a bejegyzésekben).

E lehetőségek közül kettő lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy avatárt töltsenek fel a gépükről vagy egy távoli helyről (URL-en keresztül). Ha engedélyezni szeretné ezt a funkciót, először győződjön meg arról, hogy a feltölthető avatarok helyes elérési útja be van állítva az Adminisztrációs Vezérlőpult -> Általános -> Fórum konfigurációja -> Avatar beállítások menüpontban . Alapértelmezés szerint ez a images/avatars/uploads, de tetszés szerint beállíthatja, csak győződjön meg róla, hogy a konfigurációs beállítások frissülnek. Biztosítania kell azt is, hogy a webszerver ebbe a könyvtárba írhasson. Ez általában azt jelenti, hogy módosítania kell az engedélyeit, hogy bárki olvashassa és írhassa. Ennek pontos módja az FTP-klienstől vagy a szerver operációs rendszerétől függ.

UNIX rendszereken például a+rwx-re (vagy ugo+rwx-re vagy akár 777-re) állíthatja be a könyvtárat. Ezt megteheti a kiszolgáló parancssorából a chmod használatával vagy az FTP-kliensen keresztül (az Engedélyek módosítása, chmod vagy más Engedélyek párbeszédpanel használatával, segítségért tekintse meg az FTP-kliens dokumentációját). A legtöbb FTP-kliens a felhasználói (Olvasás, Írás, Végrehajtás), Csoportos (Olvasás, Írás, Végrehajtás) és Egyéb (Olvasás, Írás, Végrehajtás) formában listázza ki a jogosultságokat. A megfelelő engedélyek beállításához be kell jelölnie ezeket a négyzeteket.

Windows rendszereken gondoskodnia kell arról, hogy a címtár ne legyen írásvédett, és hogy globális írási engedélyekkel rendelkezik (lásd a szerver dokumentációját, vagy forduljon a tárhelyszolgáltatóhoz, ha nem biztos abban, hogyan érheti el ezt).

Kérjük, vegye figyelembe, hogy egy könyvtár globális írási hozzáférési jogosultságának beállítása potenciális biztonsági probléma. Bár nem valószínű, hogy bármi csúnya történne (például az összes avatar törlése), mindig vannak emberek, akik bajt okozhatnak. Ezért figyelnie kell ezt a könyvtárat, és ha lehetséges, rendszeresen készítsen biztonsági másolatot.

6.ii. Webszerver konfiguráció

A webszervertől függően előfordulhat, hogy úgy kell konfigurálnia a szervert, hogy megtagadja a webes hozzáférést a cache/files/includesphpbbstore/és vendorkönyvtárakhoz. Ez megakadályozza, hogy a felhasználók hozzáférjenek az érzékeny fájlokhoz.

Az Apache számára már vannak .htaccessfájlok, amelyek ezt megtehetik a legérzékenyebb fájlokhoz és mappákhoz. Javasoljuk azonban, hogy az Apache konfigurációjában teljesen tagadja meg a fent említett mappákhoz és a hozzájuk tartozó almappákhoz való hozzáférést. Az Apache 2.4-es verziójában a következő címen található phpBB-példány mappájához
való hozzáférés megtagadása a következő hozzáférési szabályok hozzáadásával érhető el az Apache konfigurációs fájljában (általában apache.conf): phpbb/var/www/html/

< /var/www/html/phpbb/*> könyvtár
	Kötelező minden megtagadva
</Directory>
< /var/www/html/phpbb könyvtár
	Kötelező minden megtagadva
</Directory>

Ugyanezek a beállítások alkalmazhatók a többi említett könyvtárra is, ha lecseréljük phpbba megfelelő könyvtárnévre. Kérjük, vegye figyelembe, hogy az Apache 2.2 -es és 2.4 -es verziója között különbségek vannak a szintaxisban .

Az IIS -t használó Windows alapú szervereknél már léteznek fájlok, amelyek ezt megtehetik. Más webszerverek esetén magának kell módosítania a konfigurációt. Az indulást segítő nginx és lighttpd mintafájlok a könyvtárban találhatók.web.configdocs/

Vissza a tetejére


8. Levélszemét-ellenes intézkedések

Mint minden online webhely, amely lehetővé teszi a felhasználói bevitelt, a fórumon is megjelenhetnek nem kívánt bejegyzések; gyakran fórumspamnek nevezik . A támadások túlnyomó többsége automatizált számítógépes programok, úgynevezett spambotok révén történik . A támadások általában nem személyes jellegűek, mivel a spammerek csak elérhető célpontokat próbálnak megtalálni. A phpBB számos beépített levélszemét-ellenes intézkedést tartalmaz, köztük egy sor CAPTCHA-t. Az adminisztrátoroknak azonban nyomatékosan javasoljuk, hogy a tábla telepítésének befejezése után a lehető leghamarabb olvassák el és kövessék a phpBB spamek megelőzésére vonatkozó tanácsokat.

Vissza a tetejére


9. Szerzői jog és felelősség kizárása

A phpBB egy ingyenes szoftver, amely a GNU General Public License 2. verziója (GPL-2.0) feltételei szerint került kiadásra . Copyright © phpBB Limited . A szerzői jogokkal és licencekkel kapcsolatos teljes információért tekintse meg a docs/CREDITS.txt fájlt.

Vissza a tetejére

Hozzászólások lezárva.