Power over Ethernet

Power over Ethernet, rövidítve PoE, egy olyan technológia, amely lehetővé teszi a készülékek számára, hogy a működésükhöz szükséges áramot az Ethernet adathálózaton keresztül kapják.

A PoE technológiát kezdetben a gyártók saját implementációban (egységesség nélkül) kezdték el forgalmazni, majd később az IEEE 802.3af alatt szabványosították. A specifikáció max. 48 V feszültséghez 350 mA áramot enged meg.

A hálózaton keresztül működő energiaellátást általában egy olyan helyiségben helyezik el, ahol a routerekswitchek és ADSL modemek is találhatók, és célszerűen egy szünetmentes áramforrásra kötik. A PoE használatához elegendő a már létező ethernet infrastruktúra, külön PoE kábelt nem kell kiépíteni.

A Power over Ethernet segítségével általában IP telefonokatWLAN hálózati eszközöket, hálózatra kapcsolt kamerákat, nehezen hozzáférhető helyen található switcheket, beágyazott számítógépeket és egyéb olyan eszközöket látnak el árammal, ahol a külön áramforrás kiépítése nehéz, drága vagy megvalósíthatatlan illetve az eszközök elérhetősége korlátozott (pl. toronyban helyezkednek el, így egy újraindításhoz a tápfeszültség elvétele mászás nélkül megoldható)

A gyakorlatban a PoE szabványt nem támogató eszközöket is elláthatunk PoE-t használva. Például nem-PoE-s, 12V-os IP kamerák esetén kis távolságra olcsó megoldás egy passzív PoE injektorral a kamera tápegységének feszültségét a hálózati kábelre juttatni, majd egy passzív PoE splitterrel a kamera előtt leválasztani onnan. Sajnos az alacsony feszültségből adódó  nagy feszültségveszteség miatt ez csak kis távolságok esetén működőképes megoldás.

Léteznek azonban aktív PoE injektoros önálló tápegységek is, melyek a szabványos 48V-ot adják fel a használt kábelre, és a hozzájuk tartozó aktív PoE splitterek is, melyek az adott, nem-PoE-s eszköz előtt leválasztják azt, majd a feszültséget az eszköz által igényeltre alakítják. Így akár a PoE szabvány maximális 100m távolsága is elérhető nem-PoE-s eszközök számára is. A PoE injektorok (tápfeladók) és splitterek (leválasztók) esetén tehát az aktív/passzív jelző azt határozza meg, hogy a 802.3af szabvány szerinti, 48V-ot átvívő eszközről van-e szó. Ezzel szemben a PoE switcheknél az aktív jelző (aktív PoE switch) azt jelenti, hogy a switch képes felismerni, hogy az adott portjára csatlakoztatott eszköz is támogatja-e a PoE szabványt, és csak ekkor nyújtja számára a 48V-os feszültséget. A passzív PoE switch minden PoE-s portjára mindig 48V-ot biztosít.

Az PoE technológia alkalmas a 10/100 Mbps ethernethez „B”, és 1000 Mbps ethernethez „A” üzemmódban. A „B” üzemmódban a négy érpár fele van kihasználva, így a maradék vezetékek a tápfeszültséghez megmaradnak. Az „A” ezzel szemben az ethernet jelet és a tápfeszültséget (ami szigorúan egyenáram) közösített vezetéken viszi át.[2]

„A” módban:

 1. narancs-fehér: ethernet adat (BI_DA +), táp (+)
 2. narancs: ethernet adat (BI_DA -), táp (+)
 3. zöld-fehér: ethernet adat (BI_DB +), táp (-)
 4. kék: ethernet adat (BI_DC +)
 5. kék-fehér: ethernet adat (BI_DC -)
 6. zöld: ethernet adat (BI_DB -), táp (-)
 7. barna-fehér: ethernet adat (BI_DD +)
 8. barna: ethernet adat (BI_DD -)

„B” módban:

 1. narancs-fehér: ethernet adat (TX +)
 2. narancs: ethernet adat (TX -)
 3. zöld-fehér: ethernet adat (RX +)
 4. kék: táp (+)
 5. kék-fehér: táp (+)
 6. zöld: ethernet adat (RX -)
 7. barna-fehér: táp (-)
 8. barna: táp (-)
Pins at switchT568A colorT568B color10/100 mode B,
DC on spares
10/100 mode A,
mixed DC & data
1000 (1 gigabit) mode B,
DC & bi-data
1000 (1 gigabit) mode A,
DC & bi-data
Pin 1Pair 3 Tip
White/green stripe
Pair 2 Tip
White/orange stripe
Rx + Rx +DC +TxRx A + TxRx A +DC +
Pin 2Pair 3 Ring
Green solid
Pair 2 Ring
Orange solid
Rx − Rx −DC +TxRx A − TxRx A −DC +
Pin 3Pair 2 Tip
White/orange stripe
Pair 3 Tip
White/green stripe
Tx + Tx +DC −TxRx B + TxRx B +DC −
Pin 4Pair 1 Ring
Blue solid
Pair 1 Ring
Blue solid
 DC +UnusedTxRx C +DC +TxRx C + 
Pin 5Pair 1 Tip
White/blue stripe
Pair 1 Tip
White/blue stripe
 DC +UnusedTxRx C −DC +TxRx C − 
Pin 6Pair 2 Ring
Orange solid
Pair 3 Ring
Green solid
Tx − Tx −DC −TxRx B − TxRx B −DC −
Pin 7Pair 4 Tip
White/brown stripe
Pair 4 Tip
White/brown stripe
 DC −UnusedTxRx D +DC −TxRx D + 
Pin 8Pair 4 Ring
Brown solid
Pair 4 Ring
Brown solid
 DC −UnusedTxRx D −DC −TxRx D − 

 

Forrás: Wikipedia®

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.